Bucătar/bucătăreasă
Termen de studii 2 ani


Descrierea profesiei:

Calificarea de bucătar se obţine în urma absolvirii şcolii profesionale cu obţinerea unui certificat recunoscut pe plan naţional. Înscrieţi-vă dacă visaţi să ajungeţi într-o zi un bucătar

Competențe specifice:

Competenţele profesionale specifice reprezintă un sistem de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini, care prin valorificarea unor resurse, contribuie la realizarea unor sarcini individuale sau în grup stabilite de contextul activităţii profesionale.

Conform Standardului Ocupaţional şi Calificării profesionale,competenţele profesionale specifice pentru meseria "Bucătar" sunt:

  1. rganizarea eficientă a procesului şi locului de muncă;
  2. Aplicarea măsurilor igienico-sanitare;
  3. Aprovizionarea locului de muncă cu materie primă şi ingrediente;
  4. Pregătirea ingredientelor pentru semipreparate din legume şi ciuperci, leguminoase, fructe, crupe, paste făinoase;
  5. Pregătirea ingredientelor pentru semipreparate din carne şi pasăre;
  6. Pregătirea ingredientelor pentru semipreparate din peşte;
  7. Prepararea bulioanelor;
  8. Pregătirea preparatelor lichide;
  9. Prepararea sosurilor şi a derivatelor acestora;
  10. Prepararea bucatelor şi garniturilor din legume, ciuperci, crupe, paste făinoase, leguminoase;
  11. Prepararea bucatelor din ouă şi brânză;
  12. Prepararea bucatelor din peşte şi produse de mare;
  13. Prepararea bucatelor din carne şi pasăre;
  14. Prepararea antreurilor şi gustărilor reci şi calde;
  15. Prepararea bucatelor dulci şi a băuturilor;
  16. Pregătirea articolelor din aluat;
  17. Pregătirea preparatelor culinare dietetice;
  18. Asigurarea calităţii semipreparatelor şi preparatelor culinare;
  19. Finalizarea procesului de lucru.

Pe parcursul a trei ani de zile elevii studiază următoarele module:

  1. Pregătirea bucătarului pentru activitatea profesională ;
  2. Prelucrarea primară a legumelor, ciupercilor şi fructelor ;
  3. Prepararea supelor ;
  4. Prepararea sosurilor;
  5. Prepararea garniturilor;
  6. Prepararea bucatelor din ouă şi brânză de vaci;
  7. Prepararea bucatelor dulci si băuturilor;
  8. Prepararea bucatelor din peşte ;
  9. Prepararea bucatelor din carne ;
  10. Prepararea bucatelor reci si gustărilor;
  11. Prepararea produselor din aluat ;
  12. Prepararea bucatelor pentru alimentaţia curativă;
  13. Prepararea bucatelor din bucătăria internaţională;
  14. Planificarea activităţii în bucătărie;